Články z médií

9.8.2022  Doubravu senátoři kritizují, postihnout ho však nemůžou

Publikováno: Právo
Strana: 4
Autor: Martinek Jan

Cesta senátora za hnutí Severočeši Jaroslava Doubravy na Ruskem okupovaný Krym ostatní senátory sice pohoršila, potrestat jej za ni však nemohou. Doubrava, který je dlouhodobým stoupencem Ruska, cestu podnikl o své dovolené a podle informací Deníku N se zde sešel se šéfem okupační správy Sergejem Aksionovem.
Podnět k prošetření podal k mandátovému a imunitnímu výboru místopředseda Senátu Jiří Růžička (STAN/TOP 09). Předseda výboru Petr Vícha (ČSSD) Právu ale řekl, že mají zatím svázané ruce. Také zdroje z justice pro Právo uvedly, že za samotnou návštěvu Krymu policie zřejmě senátora stíhat nemůže.
„Konzultujeme to s právníky, ale nemáme možnost, jak to projednat. Zatím jsme nedostali podnět od policie. Může se nám to nelíbit, ale důvod k jednání výboru není,“ řekl Právu Vícha. „Je to nešťastné, ale pan senátor je takového ražení a tyto názory zastává dlouhodobě. To, co dělá o své dovolené, nemůže mandátový a imunitní výbor řešit,“ dodal.
Jedním z místopředsedů mandátového a imunitního výboru je právě Doubrava, který letos ale už senátorský post neobhajuje.

Vystrčil: Nevhodné

Růžička Právu řekl, že by Senát měl projednat, do jaké míry je jednání Doubravy slučitelné s oficiálním postojem horní komory. „Chtěl bych, aby řešili ne jeho dovolenou, do té nám nic není, ani jeho názory. Ty jsou legitimní, zastupuje určitou skupinu obyvatel. Měli bychom ale rozhodnout, zda je v souladu s politikou Senátu a slibem senátora to, že se sešel s představiteli ruské okupační správy,“ uvedl Růžička.
Že Senát nemůže v otázce Doubravy nic dělat, potvrdil Právu i předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS). „Byl na Krymu v rámci své dovolené, nereprezentoval tam Senát. Pokud tam byl legálně, což pravděpodobně ano, nemůže mu to nikdo zakázat,“ řekl Vystrčil.
Podle oficiální zprávy krymského parlamentu Doubrava při jednání uvedl, že zastupuje „mnoho obyčejných Čechů, kteří nepodporují politiku vlády“, i podnikatele, kteří chtějí obchodovat s Krymem navzdory sankcím.
„Je otázka, jak vystupoval v rámci toho jednání. To nikdo z nás neví, máme jen kusé zprávy. Osobně si nemyslím, že je vhodné, když kdokoliv z ČR vystupuje tímto způsobem. Považuji to za nesprávné až nepatřičné,“ dodal Vystrčil.
Podobně mluví i nezávislý senátor a právník Václav Láska (SEN21). „Myslím, že byť se mi to nelíbí, tak pan Doubrava má politickou a trestněprávní odpovědnost. Tu trestněprávní musí případně řešit policie a z politické odpovědnosti se vyvázal tím, že už neobhaju -je mandát,“ uvedl Láska pro Právo.

Musel by schvalovat ruský útok v televizi

Svého senátního kolegu Láska pro jeho postoje ostře zkritizoval. „Pan Doubrava je člověk, který má legitimně získaný mandát, ale jeho lidskými vlastnostmi opovrhuji, a tak se k němu stavím. Za sedm let v Senátu jsem mu nepodal ruku, nesedl bych si s ním ke stolu. O málokom si myslím něco horšího než o něm. Ale je-li výbor oprávněn hodnotit tuto kauzu, to nevím,“ řekl Láska.
Také právníci se domnívají, že Doubrava trestněprávnímu postihu unikne. Advokát Jaroslav Ortman podotkl, že by Doubrava mohl být stíhán pro popírání genocidy jen v případě, že by veřejně hájil ruský útok, například v televizi.
„Je to politické faux pas a propadák, senátor se totálně znemožnil. Není ho ale možné stíhat jen za odcestování na Krym,“ konstatoval Ortman. „Schvalování by muselo být intenzivnějšího charakteru,“ doplnil pro Právo zdroj ze státního zastupitelství.
Doubrava byl v Senátu opakovaně proti usnesením, která se týkala odsouzení ruské agrese vůči Ukrajině.


Zpět   Vytisknout


Aktuality



8.3.2024
Strategický podnikatelský park? Obce na Bohumínsku požadují od státu důkladné prověření a záruky

BOHUMÍN – O přínosech a dopadech přípravy projektu stavby podnikatelského parku dnes (8. 3.) jednali zástupci Bohumína, Dolní Lutyně a Dětmarovic. Shodli se, že případný příchod investora, který chce na pozemcích o rozloze až 280 hektarů realizovat strategický projekt, nesmí snížit kvalitu života obyvatel regionu. Od státu budou požadovat důkladné prověření a záruky.



12.1.2024
Bohumín i dopravní inspektorát se k ostrému měření rychlosti staví rezervovaně

BOHUMÍN – Sedm ulic, kde by výhledově mohly přibýt »ostré« radary na měření rychlosti aut, vytipovali společně Bohumín, Rychvald a Dolní Lutyně. Jejich zprovoznění však není samospasitelné, plány navíc musí posvětit dopravní inspektorát. Ten se k represivnímu opatření zatím staví zdrženlivě.

Orlovská, Bohumínská a Michálkovická ulice v Rychvaldu, Bezručova a Rychvaldská ulice v Dolní Lutyni a Bezručova a Opletalova ulice v Bohumíně. To jsou místa, kde by v budoucnu mohly přibýt stacionární radary. Nejvíce o jejich instalaci stojí sousední Rychvald.



3.10.2023
Projekt přerodu veteriny na zubní kliniku je u konce, lékaři se stěhují

Nová zubní klinika v Bohumíně, kterou v posledních pěti měsících vybudovalo na své náklady město, začne v říjnu sloužit pacientům. Tři stomatology čeká v příštích dnech stěhování do kompletně vybavených ordinací. Bohumín tak zajistil dentální péči třem tisícům svých obyvatel.



17.7.2023
Bohumín se obává zastavení výstavby protipovodňové hráze

BOHUMÍN – Stavbě protipovodňové hráze v Bohumíně-Pudlově, která má zabránit ničivým následkům záplav, hrozí zastavení. Ministerstvo zemědělství avizovalo, že kvůli vládnímu úspornému balíčku aktuálně není schopno garantovat poskytnutí finančních prostředků na probíhající akci za 400 milionů korun. Vláda přitom proklamovala, že škrty se nedotknou investic.





Copyright © 2007 - 2024 Petr Vícha  | web&design by web-evolution.cz  | Počet návštev: 369927