Články z médií

10.6.2020  Kabinet v pondělí schválil návrh kompenzace pro obce ve výši 1 200 Kč na obyvatele

Publikováno: ČRo Radiožurnál
Autor: Pavlíček Tomáš

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Ještě před pár dny obce připravovali bouřlivé protesty kvůli tomu, že vláda chtěla vyplatit podporu živnostníkům částečně i na jejich úkor. Teď ale všechno jinak. Kabinet v pondělí schválil návrh kompenzace pro obce ve výši 1 200 Kč na obyvatele. A zástupci všech senátorských klubů dnes ráno oznámili, že připravili návrh prakticky stejného znění, který ovšem umožní náhrady poslat obcím o 2 měsíce dřív. Naším hostem je předseda senátního klubu ČSSD a starosta Bohumína Petr Vícha, dobrý den. Pane Vícho?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
Ano, dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Dobrý den, dobrý den. Proč jste se pane Vícho v senátu rozhodli připravit pozměňovací návrh, když vláda kompenzace odsouhlasila a chce, aby byli schváleny ve sněmovně už v prvním čtení? Nechcete si připsat zásluhy za to, že obce ty náhrady dostanou?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
My jsme ten návrh s kompenzací obcím posílali už jako pozměňovací návrh v minulosti do sněmovny a sněmovna ho neschválila a byli jsme připraveni podat jej samostatně znovu. Když teď vláda, tedy v podstatě to, dá se říct, totožný návrh schválila tak pak jsme ve shodě my i vláda akorát tím, že my to dáme jako pozměňovací návrh teď k daňovému balíčku, tak to bude pro obce platit asi od měsíce dřív. A myslím, že proti tomu by asi neměl nikdo protestovat.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Jak je možné, že ta senátní cesta bude rychlejší?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
Protože my schvalujeme zítra daňový balíček. My když tam dáme pozměňovací návrh s touto kompenzací, tak ty změny sněmovna může schválit. Zatímco ten vládní návrh, který vláda schválila v pondělí, jde v  devadesátkovém režimu, to znamená ten by schvalovali až v červenci a k nám by přišlo po tom o měsíc později.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák z TOP 09 včera uvedl, že není standardní, i když se podle vládního návrhu měly peníze vyplácet přes kraj a vyslovil se pro výplatu přímo obcím přes finanční správu, protože to má být podle něj rychlejší. Čili budou vyplácet tu kompenzaci kraje, a to ta rychlost je daná právě tím legislativním postupem?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
Rychlost je daná legislativním postupem. Jestli to bude vyplácet kraj nebo finanční správa, to je podle mého záleží pouze technická záležitost, a to už rychlost neovlivní.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
A vyrovnává ta kompenzace pro obce plně ztrátu, která jim vznikne státní podporu živnostníkům?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
Měla by vyrovnat ten takzvaný kompenzační bonus, ale samozřejmě obce, kraje mají mnohem vyšší ztráty. Ze sdílených daní teď součástí toho balíčku je možnost zpětného uplatnění ztráty. Jsou tam snížení sazeb daně z přidané hodnoty, což také sníží příjmy obcí, čili to rozhodně není plná kompenzace, ale obce jsou připraveny samozřejmě na té krizi nějakým způsobem podílet.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
No, a když jste tedy mluvil o zavedení zpětného působení daňové ztráty, tedy loss carryback, tak budete zvažovat, jak zahladit i tuhle ztrátu?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
Ne, protože když k tomuto daňovému balíčku dáme jen ten jeden pozměňovací návrh, a to je ten vládní návrh kompenzaci obcím, tak bychom pak  nechtěli, aby to ve sněmovně bylo ohroženo.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
No a do budoucna o tom uvažovat nebudete?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
Myslím si, že ne.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Jednorázový příspěvek na obyvatelé se netýká krajů. Jejich příjmy se  přitom propadnou o miliardy korun. Proč jste vlastně do toho senátního návrhu nezahrnuli i kraje?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
Senátní návrh původně obsahoval i kraje. My jsme ale dostali včera informaci, že kraje měly být vyřešeny jiným způsobem, prostřednictvím dotací na  dopravu a očekáváme, že Asociace krajů se nám k tomu vyjádří. Musí říct, že to je zásadní, protože my kraji nechceme hodit přes palubu, to v  žádném případě ne. Oni mají úplně stejné ztráty jako obce a měli být mít úplně stejnou kompenzaci.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
A když by se tedy dohodla ta kompenzace tou formou dotací na dopravu, tak to podle vás také pokryje ty propady příjmů?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
Pokud Asociace krajů řekne, že touto kompenzací je spokojena, tak pak je to v pořádku.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
A když ne?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
A když ne, tak tady byl máme v senátu ten náš připraveny senátní návrh, kde budeme opět prosazovat těch 500 Kč pro kraje.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Stanislav Polčák také uvedl, že v případě naplnění kompenzací se z  ohrožených investic stane mapa připravených investice. Jak to bude konkrétně ve vaší obci v Bohumíně?

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
My jsme měli samozřejmě nějaký přebytek z minulého období, a tak jsme se připravovali zapojit ho do letošního rozpočtu. Teď přišla tato krize, která způsobí mnohem větší ztráty a některé investice samozřejmě odložit budeme muset, a to přesto, že dostaneme tady tento kompenzační balíček. On kryje jen část té ztráty, ale já věřím, že obce celkově to samozřejmě budou muset zvládnout.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Tolik předseda senátního klubu ČSSD a starosta Bohumína Petr Vícha. Děkuji, na slyšenou.

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
Děkuji, mějte se hezky. Na shledanou.


Zpět   Vytisknout


Aktuality



12.1.2024
Bohumín i dopravní inspektorát se k ostrému měření rychlosti staví rezervovaně

BOHUMÍN – Sedm ulic, kde by výhledově mohly přibýt »ostré« radary na měření rychlosti aut, vytipovali společně Bohumín, Rychvald a Dolní Lutyně. Jejich zprovoznění však není samospasitelné, plány navíc musí posvětit dopravní inspektorát. Ten se k represivnímu opatření zatím staví zdrženlivě.

Orlovská, Bohumínská a Michálkovická ulice v Rychvaldu, Bezručova a Rychvaldská ulice v Dolní Lutyni a Bezručova a Opletalova ulice v Bohumíně. To jsou místa, kde by v budoucnu mohly přibýt stacionární radary. Nejvíce o jejich instalaci stojí sousední Rychvald.



3.10.2023
Projekt přerodu veteriny na zubní kliniku je u konce, lékaři se stěhují

Nová zubní klinika v Bohumíně, kterou v posledních pěti měsících vybudovalo na své náklady město, začne v říjnu sloužit pacientům. Tři stomatology čeká v příštích dnech stěhování do kompletně vybavených ordinací. Bohumín tak zajistil dentální péči třem tisícům svých obyvatel.



17.7.2023
Bohumín se obává zastavení výstavby protipovodňové hráze

BOHUMÍN – Stavbě protipovodňové hráze v Bohumíně-Pudlově, která má zabránit ničivým následkům záplav, hrozí zastavení. Ministerstvo zemědělství avizovalo, že kvůli vládnímu úspornému balíčku aktuálně není schopno garantovat poskytnutí finančních prostředků na probíhající akci za 400 milionů korun. Vláda přitom proklamovala, že škrty se nedotknou investic.



7.6.2023
Otevřený dopis ministru životního prostředí

Vážený pane ministře,

jako představitel města střední velikosti o 20 tisíci obyvatelích, které přes dvacet let buduje systém odpadového hospodářství, neustále reaguje na vývoj odpadové legislativy a nastavené cíle pro obce, se musím vyjádřit k Vašemu dopisu z 22. 5. 2023, určeného obcím. Reagovat na něj musím i jako senátor, který se k návrhu zákona o obalech bude vyjadřovat v legislativním procesu.

V Programovém prohlášení vlády bylo uvedeno: "Zvážíme zavedení dalších systémů zálohování obalů (PET, hliník)." Na tiskové konferenci 16. 5. 2023 jste uvedl: „Nebavíme se o tom, zda systém bude, to je rozhodnuto. Bavíme se o tom, jak bude fungovat.“ Věřím, že jste tato slova mínil v nadsázce a máte skutečně zájem diskutovat a slyšet názory měst a obcí, kterých se zavedení zálohování významně dotkne, ale také stanoviska z řad odborné veřejnosti působící v oblasti odpadového hospodářství.





Copyright © 2007 - 2024 Petr Vícha  | web&design by web-evolution.cz  | Počet návštev: 369479