Články z médií

18.10.2012  Anketa: Poražení, koho radíte volit ve 2. kole?

Publikováno: Mladá fronta Dnes
Strana: 5

Rubrika: Kraj Moravskoslezský

OSTRAVA - Volte Vladimíra Plačka. Takové doporučení dali svým voličům v Opavě komunisté. Kdyby je všichni příznivci KSČM a k tomu i přívrženci ještě vyhraněnější levicové KSČ poctivě poslechli, měl by kandidát ČSSD Plaček, který je šéfem Ústavu sociální péče pro tělesně postižené v Hrabyni, vystaráno. Druhé, rozhodující kolo senátních voleb se koná zítra a sobotu. V kraji se v něm utká šest kandidátů ve třech volebních okrscích.

"Předpokládám, že volební účast bude podobná jako v prvním kole (okolo 30% - pozn. red.). Lidé ale budou zřejmě pečlivěji rozvažovat, komu dají hlas," říká politoložka Jiřina Pavlíková. Domnívá se, že například v souboji na Karvinsku, kde proti sobě ve 2. kole stojí bohumínský starosta a dosavadní senátor Petr Vícha a poslankyně Milada Halíková, má o něco větší šanci na úspěch kandidát sociálních demokratů. "Nechci tvrdit, že to tak bude, ale předpokládám, že v soubojích, kde proti sobě stojí ČSSD a KSČM, mají větší šanci sociální demokraté. Třeba proto, že mnohé z těch stran, jejichž kandidáti v prvním kole neuspěli, raději podpoří kandidáta ČSSD," říká politoložka.

Napínavý souboj se čeká i v Ostravě-Jihu, kde v 1. kole předstihl o 67 hlasů horolezec a podnikatel Leopold Sulovský kandidující za Hnutí Ostravak současného starostu obvodu Karla Sibinského z ČSSD. Jak boj skončí? Jasno bude v sobotu.

Tomáš Papuga (TOP 09)

"Volím doprava, takže Václava Vlčka"

Pro mě je odpověď celkem jasná. Dávám přednost pravici, takže bych lidem doručil volit pana Vlčka. Myslím, že je zkušený politik, vždyť v Senátu byl posledních šest let. Ze své vlastní porážky mám dvojaký pocit. Mrzí mě, že se mi nepodařilo postoupit do druhého kola, a taky myslím, že v tomto případě neplatí Coubertinovo heslo: Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Na druhou stranu v porovnání s republikovým průměrem byl můj zisk 11,2 procenta hlasu celkem slušný. Volit půjdu i teď, podruhé.

Jan Odložilík (NS-LEV 21)

"Sám volit nepůjdu, ale doporučuji Petra Víchu."

Osobně k volbám tento týden nepůjdu. Důvod je prostý: nemám bydliště v karvinském volebním obvodu. Ale pokud bych si měl vybírat z kandidátů, kteří v Karviné postoupili do druhého kola senátních voleb, zvolil bych sociálního demokrata Petra Víchu. Znám ho už z dřívějška a myslím, že je to kvalitní kandidát, který má mimo jiné zkušenosti s prací v Senátu z posledních let. Regionu může být prospěšný.

Miroslav Opálka (KSČM)

"Doporučuji lidem volit Vladimíra Plačka."

V posledních dnech jsem jednak poděkoval svým voličům za hlasy a jednak jsem vyjádřil, a to i písemně, podporu kandidátovi levice v opavském volebním okrsku, doktoru Vladimíru Plačkovi. Do druhého kola senátních voleb postoupili dva kandidáti, se kterými se znám osobně, je však jasné, že zástupce komunistické strany podpoří člena ČSSD, neboť tato strana je mu programově bližší. Osobně se chystám jít volit. Panu Plačkovi jsem vyjádřil písemnou podporu a vyjádřím ji i svým hlasováním.

Petr Lachnit (SPOZ)

"Sibinského, či Sulovského? Asi ani jednoho."

Moje odpověď je, že bych si nevybral žádného z kandidátů, kteří se v OstravěJihu dostali do druhého kola. Vůči panu Sibinskému jsme se totiž do určité míry vymezovali, to koneckonců najdete na našich stránkách, nabízeli jsme určitou alternativu. A pana Sulovského já neznám. Podle našeho názoru chybí v jeho kampani programový prvek. Já jsem Sulovský, všichni mě zvolte. Ale my jsme tam nikde nenašli, proč by to mělo být. On se vůbec v kampani nevymezoval. To jsou důvody, kvůli kterým bych - kdybych šel volit - nevěděl, koho vybrat.

Jana Lorencová (Strana práce)

"Nechci své voliče navádět, je to každého osobní věc."

Pokud jde o podporu některému z kandidátů, kteří se do druhého kola dostali, tak nebudu ze svých voličů nikoho navádět, aby volil tak, nebo onak. Sama za sebe nebudu nikoho ovlivňovat svým názorem. Je to věc každého, je to osobní rozhodnutí. A jako nebudu ovlivňovat voliče svým názorem, tak ani nebudu do médií sdělovat, koho půjdu volit.

Radomil Schreiber ODS

"Kdybych volil, tak zřejmě Petra Víchu."

Starosta Bohumína a senátor, pan Vícha je z demokratické strany, a tak pokud bych šel k volbám, pravděpodobně bych volil stranu, kterou považuji za mnohem demokratičtější než komunistickou. I když paní Halíková není členkou žádné strany, je nestraník a nezávislý kandidát. Nicméně k volbám pravděpodobně ani nepůjdu.

Radoslav Štědroň (Strana práce)

"Osobně bych dal hlas tomu horolezci."

Myslím si, že lidé v Ostravě by měli volit asi pana Sulovského, protože nemá nic společného, předpokládám, s parlamentními stranami. Lidé nepochopili, že zdrojem problémů, které máme ve společnosti, jsou parlamentní strany, které tam jsou dvacet let. A přesto je zvolili znovu. Ale pan horolezec patrně nikdy nebyl v těchto stranách, tak to je ten důvod. A věřím, že se s nimi nespolčí.

Dagmar Molendová (ODS)

"Bylo by lepší, kdyby vyhrál někdo mimo levici."

Mám svůj osobní názor, nicméně naše oblastní rada se usnesla na tom, že když náš kandidát nepostoupil, nechá na každém členovi ODS, koho si vybere. Z mé pozice si myslím, řeknu to ošklivě, že v tuto chvíli hrozí ústavní většina levice v senátu, tak by bylo lepší, kdyby tam byl někdo mimo levici. Ale myslíme si, že máme voliče, kteří mají svůj rozum a dovedou se sami rozhodnout. Já sama ještě váhám, ale pravděpodobně dám přednosti panu Sulovskému před panem Sibinským.

Leo Luzar (KSČM)

"Sulovský není politicky čitelný, volím Sibinského."

Pana Sulovského, který v Ostravě-Jihu o několik desítek hlasů v prvním kole porazil sociálního demokrata Karla Sibinského, si vážím jako horolezce, který mimo jiné jako první Čech stanul na Mount Everestu. Z hlediska politických názorů pro mě ale není čitelný. Naše strana podporuje kandidáty s ukotvenými levicovými názory, ve druhém kole proto doporučuji volit současného starostu Ostravy-Jihu Karla Sibinského.

FAKTA

Kdo se utká ve 2. kole

Opava (okrsek č. 68)
Vladimír Plaček (ČSSD)
Václav Vlček (ODS)

Ostrava (okrsek č. 71)
Leopold Sulovský (nestraník za Hnutí Ostravak)
Karel Sibinský (ČSSD)

Karviná (okrsek č. 74)
Petr Vícha (ČSSD)
Milada Halíková (KSČM)

V anketě na stránce se vyjadřují kandidáti vyřazení v 1. kole senátních voleb.

(ama)


Zpět   Vytisknout


Aktuality



12.1.2024
Bohumín i dopravní inspektorát se k ostrému měření rychlosti staví rezervovaně

BOHUMÍN – Sedm ulic, kde by výhledově mohly přibýt »ostré« radary na měření rychlosti aut, vytipovali společně Bohumín, Rychvald a Dolní Lutyně. Jejich zprovoznění však není samospasitelné, plány navíc musí posvětit dopravní inspektorát. Ten se k represivnímu opatření zatím staví zdrženlivě.

Orlovská, Bohumínská a Michálkovická ulice v Rychvaldu, Bezručova a Rychvaldská ulice v Dolní Lutyni a Bezručova a Opletalova ulice v Bohumíně. To jsou místa, kde by v budoucnu mohly přibýt stacionární radary. Nejvíce o jejich instalaci stojí sousední Rychvald.



3.10.2023
Projekt přerodu veteriny na zubní kliniku je u konce, lékaři se stěhují

Nová zubní klinika v Bohumíně, kterou v posledních pěti měsících vybudovalo na své náklady město, začne v říjnu sloužit pacientům. Tři stomatology čeká v příštích dnech stěhování do kompletně vybavených ordinací. Bohumín tak zajistil dentální péči třem tisícům svých obyvatel.



17.7.2023
Bohumín se obává zastavení výstavby protipovodňové hráze

BOHUMÍN – Stavbě protipovodňové hráze v Bohumíně-Pudlově, která má zabránit ničivým následkům záplav, hrozí zastavení. Ministerstvo zemědělství avizovalo, že kvůli vládnímu úspornému balíčku aktuálně není schopno garantovat poskytnutí finančních prostředků na probíhající akci za 400 milionů korun. Vláda přitom proklamovala, že škrty se nedotknou investic.



7.6.2023
Otevřený dopis ministru životního prostředí

Vážený pane ministře,

jako představitel města střední velikosti o 20 tisíci obyvatelích, které přes dvacet let buduje systém odpadového hospodářství, neustále reaguje na vývoj odpadové legislativy a nastavené cíle pro obce, se musím vyjádřit k Vašemu dopisu z 22. 5. 2023, určeného obcím. Reagovat na něj musím i jako senátor, který se k návrhu zákona o obalech bude vyjadřovat v legislativním procesu.

V Programovém prohlášení vlády bylo uvedeno: "Zvážíme zavedení dalších systémů zálohování obalů (PET, hliník)." Na tiskové konferenci 16. 5. 2023 jste uvedl: „Nebavíme se o tom, zda systém bude, to je rozhodnuto. Bavíme se o tom, jak bude fungovat.“ Věřím, že jste tato slova mínil v nadsázce a máte skutečně zájem diskutovat a slyšet názory měst a obcí, kterých se zavedení zálohování významně dotkne, ale také stanoviska z řad odborné veřejnosti působící v oblasti odpadového hospodářství.





Copyright © 2007 - 2024 Petr Vícha  | web&design by web-evolution.cz  | Počet návštev: 369236